1. A HKO első alapelve – Tápanyagok pótlása
A téli időszakban kiürülhetnek szervezetünk raktárai, így tavasszal érdemes több figyelmet fordítani a tápanyagok pótlására.
2. A HKO második alapelve - Harmónia
Biztosítsuk szerveink harmonikus működését, tápláljuk a meridiánokat, a belső energiacsatornákat. Őrizzük meg elménk vitalitását, hormonháztartásunk egyensúlyát.
3. A HKO harmadik alapelve – Akadálytalan méregtelenítés
Segítsük szervezetünk méregtelenítő folyamatait, amely a kilégzést, a vizelet kiválasztást, a székletürítést, valamint a meridiánok méregtelenítését jelenti. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint utóbbi az energia szabad áramlásáért kiemelten fontos.
Fogyókúra a tavaszi időszakban
Ha fogyókúrába kezdünk fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk teljes értékű ételeket, proteinben, aminosavban és nyomelemben gazdag élelmiszert. Az egyhangú étrend – hiába csekély mennyiségű – nem indítja be a zsírbontási folyamatokat, mivel a zsíranyagcseréhez szükséges nyomelemek nem jutnak be szervezetünkbe. Fontos ilyenkor felmérni, hogy a kívánt eredmény eléréséhez mely szerveink fognak leginkább hozzásegíteni bennünket.
A HKO a testsúlycsökkentő diéta időszakában a máj és a bélrendszer támogatását kiemelten kezeli. Májunk szervezetünk fő méregtelenítő központja. A méreganyagok kiválasztása mellett a máj termeli a koleszterinek, és zsírok lebontásáért felelős epét, szabályozza a fehérje és szénhidrát anyagcserét. A meridiánok felől megközelítve a máj meridián támogatására a zöld táplálékok ajánlottak, így például a zöld színt adó klorofilban gazdag zöldségek. A máj támogatására a gyógynövények közül leginkább a Máriatövis ajánlott. A bélrendszer tekintetében a jobb kint, mint bent elve érvényesül. A folyamatos, kíméletes tisztítást a belek mozgékonyságának támogatásával, rostos ételek bevitelével érhetjük el leginkább. A rendszeres testmozgás szintén hozzájárul belek ritmikus működéséhez, az emésztési folyamatok optimalizáláshoz. A bélrendszer támogatásához ajánlott gyógynövények közül kiemelendő a spárga, amely támogatja az emésztőnedvek megfelelő áramlását, a koriander, amely segít fenntartani a normál gáz-egyensúlyt.
Kínai konyha a fogyókúrában
Fogyasszunk minél magasabb víztartalma ételeket (rizskását, zöldséget) igyunk minél több folyadékot, teát, mindezek segítenek a szervezet kiürítésében, illetve csökkentik az éhség-érzetet. Együnk sok magas rosttartalmú ételt, amelyek a jóllakottság érzése mellett nem hordoznak fölösleges kalóriákat, sőt kiürítésük extra energiát igényel a szervezettől. Növeljük a vízhajtók és izzadásnövelők, így a mungóbab, a téli dinnye, jégretek, hagyma, chili, fokhagyma arányát. A tengeri algát (pl. Ascophyllum nodosum, Spirulina) a kínai gasztronómiában előszeretettel használják. Többnyire levest, vagy algasalátát készítenek belőle. A tengeri alga segíti az emésztést, a rendszeres bélmozgást. Hozzájárul a zsírok felszívódásának csökkentéséhez. A kínai konyha másik fontos alap növénye a ginseng. Távol- Keleten az „élet gyökerének” tartják, amelyet már évszázadok óta alkalmaznak a szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzéséhez. Támogatja az immunrendszert, hozzájárul a szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához. Ajánlott a fáradtság és a stressz leküzdéséhez.
Forrás: Dr. Chen Zhen, A gyógyító kínai konyha
Webáruházban a termékek ITT találhatóak meg!