
Termesztés a fenntarthatóság jegyében
„A gazdálkodáshoz éles szemre, a föld iránti feltétlen szeretetre és erős, fáradhatatlan kezekre van szükség. Közel hat éve termesztek cirokot a gazdaságomban, olyan módszerekkel, amelyek tiszteletben tartják a természetet. Büszke vagyok arra, hogy a Schär által kiválasztott szerződéses gazdálkodók egyike lehetek. A gluténmentesnek született gabona, mondhatnám, hogy a cirok választott engem. Vannak hasonlóságok. Alkalmazkodó, ellenálló és rusztikus. Azt mondják, ősi eredete van, valószínűleg 4000 évre nyúlik vissza, amikor Indiában, Kínában és Afrikában is sikeresen termesztették. Aztán a 17. században megérkezett Amerikába.
Ez a növény a sík, jó vízelvezetésű területeken ideális környezetet talált a gyarapodáshoz. Itt természetes módon, intenzív mezőgazdasági gyakorlatok nélkül terem. Bár a cirok szívós gabona, amely alkalmazkodik a különböző környezetekhez és körülményekhez, beleértve a vízhiányt is, a kiváló minőségű alapanyag előállítása elkötelezettséget és figyelmet igényel.
A Schärrel együttműködve úgy döntöttem, hogy a fenntarthatóságra és az innovációra összpontosítok, hogy maximalizáljam a gabonában rejlő lehetőségeket.
Más szóval, a vízfogyasztást csökkentő, legkorszerűbb öntözőrendszerek alkalmazása, a környezetbarát talajművelés, a vegyszeres műtrágyák csökkentett használata, a növényfajták gondos kiválasztása és a részletes talajelemzések biztosítják, hogy minden egyes gabona a természet által nyújtott legjobbat hozhassa. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire értékes a Schär folyamatos tanácsadása.
A Schär agronómusai rendszeresen látogatják a földjeimet, hogy ellenőrizzék a növények egészségét és a termést, méréseket végezzenek és mintákat vegyenek elemzésre. Amikor a cirok érett, azaz amikor a szemek kemények, a szín eléri a meghatározott árnyalatot, a nedvességtartalom elég alacsony, a levelek megsárgulnak és a szár megkeményedik, készen állunk a betakarításra. A betakarítás után a Schär által szerződtetett, gluténmentes őrlésre minősített malomba szállítják, ahol szigorú és lelkiismeretes vizsgálatoknak vetik alá - itt nincs helye hibának! Itt csak a tökéletes, azaz glutén- és egyéb allergénektől, nehézfémektől és mikotoxinoktól mentes nyersanyagot használhatja fel a Schär.
Valahányszor a szeretettel és gondossággal általam termesztett cirokot választják ki feldolgozásra, büszkeség tölti el a szívemet. Ez több mint egyszerű termesztés. Ez a szenvedélyem gluténmentes alapanyagokká alakítva, amelyek arra hivatottak, hogy egyedi ízeket, gazdag aromákat és értékes tápanyagokat vigyenek számtalan család asztalára.”
Válassz mentes Schär termékeket a Bijóban!

A VitaMi projekt
„A VitaMi projekt - a köles, egy kevésbé ismert, értékes, tápláló és fenntartható gabonaféle hasznosítása és felértékelése érdekében.
A biológiai sokféleség, bolygónk egyik legfelbecsülhetetlenebb erőforrása az utóbbi időben gyorsuló ütemben csökken. Jelenleg a becslések szerint a növényfajok 40%-a veszélyeztetett. Ezért a Schär mindent megtesz az olyan kevésbé elterjedt növények, mint a cirok, a hajdina és a köles védelme és népszerűsítése érdekében, az erdőkre negatív hatást nem gyakorló ellátási láncra és az állatjólét védelmére összpontosítva. Ennek a megközelítésnek kézzelfogható példája a nemrégiben indított VItaMi - Varieta Italiane di Miglio (Olasz kölesfajták) projekt; a kezdeményezés célja a nyugati éghajlati viszonyoknak megfelelő új kölesfajták kiválasztása, amelyeket a Schär megbízható gazdái termesztenek majd, hogy a jövőben termékeinkben felhasználhassák őket. A természeténél fogva gluténmentes köles magas rost-, kalcium- és vastartalmával, valamint az éghajlati stressznek, kártevőknek és betegségeknek való ellenálló képességével éppoly táplálónak bizonyul, mint amennyire fenntartható, és mind az egészség, mind a gazdasági növekedés szempontjából előnyös.
A 2020-ban megkezdett, válogatott kölesfajták keresztezésének kezdeti végrehajtásától kezdve a projekt 4 különböző keresztezésből származó 6000 kölessor üvegházi termesztésével folytatódik, és a legígéretesebb 1000 változat kiválasztására összpontosít. Az első szántóföldi kísérletek után a VitaMi a cél felé halad, hogy 2025-ig az első vetőmagokat a Schär megbízható mezőgazdasági partnerei számára terjessze, és 2026-ig ezeket a vetőmagokat integrálni kívánja a termelési láncba.”