Szénhidrátok esetében az egyik szempont, hogy lassú, vagy gyors az adott élelmiszer felszívódása. Az olyan reform köretek, mint például a hajdina, a köles, a bulgur, vagy a kuszkusz magas rosttartalmúak, lassan szívódnak fel, vagyis nem okoznak hirtelen vércukoremelkedést, fogyaszthatjuk őket köretként, vagy önálló egytálételt varázsolhatunk belőle. A Lestello köretek főzőtasakos kiszerelésűek, mely nagyban megkönnyíti az elkészítésüket, biztosan nem tapadnak le, csupán a csomagoláson feltüntetett ideig kell főzni.
Bulgur – a kedvelt alapanyag
Napjainkra már igazán elterjedt és ismert reformköret a bulgur, melyet nevezhetünk búzatöretnek, tört búzának, vagy akár török rizsnek is. A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a rizs. Glikémiás indexe 46, míg a fehér rizsé 70-90 körül van. Gazdag B-vitamin és vas forrás, így a dietetikusok által is javasolt fogyasztani. Elkészítése gyors és egyszerű, jól illeszthető a magyar, a mediterrán, vagy akár az arab ízvilághoz is.
Kuszkusz
A kuszkusz a bulgurhoz hasonlóan szintén búzából készül, az arab berber konyha alapja. Hántolt és őröletlen durumbúzából apró kis golyócskákat készítenek, majd megszárítják. Elkészítése még gyorsabb, mint a bulguré, hiszen csak le kell forrázni, hogy a kis golyócskák aktiválódhassanak, megduzzadjanak, kis ízesítést követően már fogyasztható is. Pozitív élettani hatásai, hogy ásványianyagokban, fehérjében és vitaminokban is gazdag étel, valamint bőséges kolin forrás, amely az anyagcsere gyorsításában is segíthet. A benne található magnézium a stresszkezelésében is segít, a kalcium pedig a csontok erősítésében játszik aktív szerepet.
Köles, a gluténmentes csodagabona
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Magas növényi fehérje- és rosttartalma miatt kiemelkedő tápanyagforrásunk. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik (B-vitamin-komplexek, kálium, magnézium, vas, foszfor, fluor, szilícium). Régóta ismert gyomorbarát gabona. Könnyen emészthető, ezért emésztőrendszeri, vagy éppen epeproblémákkal küzdők is bátran fogyaszthatják, ráadásul az egyik legkevésbé allergizáló gabonafélénk.
Hajdina, gluténmentes különlegesség
A hajdina tökéletes energetizáló élelmiszer, magas a tápanyagtartalma, fogyasztása különösen ajánlott a téli időszakban, illetve edzéshez, fizikai munkához kiváló. A Lestello kínálatában található pörkölt hajdina diós ízvilágú karaktert ad az ételekhez és kiváló fehérje, szénhidrát, zsír, kálium, foszfor, vas, magnézium, kalcium, rost, mangán, nátrium, szelén, cink, réz, B-vitamin forrást jelent.
EXTRA TIPP
Hogyan lassíthatjuk tovább a szénhidrátok felszívódását?
Bátorítunk abban, hogy amennyiben szereted a salátákat főételként fogyasztani, akkor reformköreteinkből készíts salátákat, kedvenc zöldségeiddel gazdagítva. A köretek főzését követően amennyiben azokat visszahűtve, például salátaként, vagy hideg kásaként desszertnek fogyasztod, akkor még lassabb lesz a felszívódásuk. Próbáld ki és biztosan megszereted! ??