Regisztráció
Magyar
15.000 Ft feletti vásárlás esetén lakossági vásárlóinknak a kiszállítás ingyenes! (Külföldi címre megrendeléseket nem fogadunk!)
Haagné Rusznák Mariann 2020.08.02.

Glutén – nem glutén, ez itt a kérdés

A gluténmentes diéta nem csupán egy diéta a többi közül, melyet a tehetősebbek engedhetnek meg maguknak. Gluténmentesen táplálkozni néhány évvel ezelőtt igen nagy kihívásnak számított, mivel eléggé szűk volt az elérhető gluténmentes élelmiszerek repertoárja.

Manapság szerencsére rengeteg alternatívát nyújtanak nem csak az erre szakosodott élelmiszerboltok, hanem az egyszerű szupermarketek polcai is, ezáltal megkönnyítve a bizonyos egészségügyi okok miatt gluténmentes diétára kényszerülő emberek mindennapjait. A gluténmentes táplálkozás okaival kapcsolatban valószínűleg sokak számára nem egyértelmű a kép, emiatt jelen írásunkban az alábbi kérdéseket érintjük: a cöliákia jelentése és szinonimái, tünetei és formái, a glutén szerepe a betegségben, a gluténmentes diéta alappillérei.

A cöliákia kialakulása és a glutén szerepe

A cöliákia – más néven gluténszenzitív enteropátia, nem trópusi sprue, gluténérzékenység (helytelenül akár lisztérzékenységként is találkozhatunk vele) – az egyik leggyakoribb ételintolerancia. Előfordulását tekintve hazánkban igen gyakori, az érintettek között sokkal több a nő, illetve bizonyos betegségekhez (Down- és Turner-szindróma, 1-es típusú cukorbetegség) gyakrabban társul (1). Korábban úgy vélték, hogy csak gyermekeket érint, azonban idővel bebizonyosodott, hogy ez nem igaz: bármely életkorban előfordulhat. A cöliákia egy olyan genetikai alapú, autoimmun betegség, amely a vékonybelekben található bélbolyhok fokozott pusztulásával jár, ezáltal pedig bizonyos tápanyagok nem tudnak felszívódni ezeken a bélbolyhokon keresztül a szervezetbe. A betegség kialakulásához három dolog együttes megléte szükséges: a genetikai hajlam, a glutén és a szervezet által a glutén ellen termelt autoantigének (például transzglutamináz). A glutén a gabonafélékben található fehérje, amelynek egyes alkotórészei, különösképpen az alfa-gliadin vékonybélnyálkahártya-károsító hatást fejt ki. Ez a hatás majdhogynem teljesen független a bevitt glutén mennyiségétől, ezért ajánlott a teljes gluténmentesség gluténérzékeny betegeknek. A betegség megjelenését számos tényező befolyásolhatja, mint például a gabona milyensége, a búza gluténmennyisége, az anyatejes táplálás hossza, a tehéntej adásának kezdete, egyes kórokozók hatására a módosult immunválasz (2).

Klinikai formák és tünetek

Négy klinikai formát különböztethetünk meg (1, 2). Az első a klasszikus, tünetet okozó forma. Jellemzően gyermekkorban kezdődik, és a nem megfelelő tápanyag-felszívódás miatt hossz- és súlynövekedési zavarok, fogyás, különböző hiánybetegségek (vashiányos vérszegénység) jelentkeznek az általános tünetek mellet: puffadt has, nagy térfogatú, laza és világos széklet, vizenyő. A felnőttkorban jelentkező formájánál is hasonló tünetek jelentkeznek: hasmenés (laza, világos, bűzös, fényes, nagy tömegű széklet), hasi feszülésérzés, fogyás, vizenyő, vérszegénység, kalciumhiány, egyéb vitaminhiányok. A második forma a tünetmentes, ún. „csendes” cöliákia. Ahogy az elnevezéséből is kiderülhet, nincsenek klinikai tünetek, de a vékonybélbolyhok károsodásai kimutathatók, illetve az antitestteszt is pozitív. Ebben az esetben is szükséges a teljes gluténmentes diéta, hiszen a tünetek hiányától függetlenül (vagy enyhe lefolyás mellett is) károsodik a vékonybélfal, és a tápanyagok nem tudnak kellő mértékben felszívódni. A harmadik a nem típusos forma, ahol hiányozhatnak az emésztőrendszeri tünetek, de a vékonybél falának eltérései megtalálhatók esetenként – mindez ismert ok nélkül, bármikor kialakulhat. Végül a negyedik forma a befolyásolhatatlan, ún. refrakter cöliákia, amikor vissza-visszatérnek a tünetek, a betegek elmondása alapján a diéta ellenére is akár. Legtöbbször a helytelen diéta vagy egyéb ételintolerancia, hasnyálmirigy-betegség, limfóma állhat a háttérben.

Azonban nem csupán cöliákiás betegeknél jelentkezhetnek „cöliákiás” tünetek. A gabonaallergia nem egyenlő a gluténérzékenységgel, hiszen gabonaallergiában egy bizonyos gabonafélével szemben alakul ki allergiás reakció, és ezáltal a kezelése sem a gluténmentesség, hanem az adott, tünetet kiváltó gabonaféle kerülése. Egy másik megemlítendő kórkép az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma (3). Azért kell itt írnunk róla, mert a gabonafogyasztás sok esetben cöliákia-szerű tüneteket okozhat, azonban itt nem a glutén okozza a bajt, hanem egy teljesen más anyagok, egyes szénhidrátok – így ismételten nem a gluténmentesség a kezelés fő eszköze (bár valóban enyhítheti a tüneteket), hanem az egyéni, személyre szabott diéta. A harmadik betegség a cöliákia kapcsán az ún. nem cöliákiás gluténérzékenység. Szintén hasonló tüneteket okoz, mint azt láthattuk a gluténérzékenységnél, azonban a mai napig nem tisztázott még pontosan, mi is okozza ezt a tünetegyüttest, így a specifikus kezelés is várat még magára.

Szűrés és kezelés, a gluténmentes diéta

Egyrészt az igen kellemetlen tünetek miatt, másrészt a kezeletlen cöliákia okozta következményes állapotok és betegségek megelőzése miatt szükséges kezelni a gluténérzékeny betegeket. A vékonybéldaganatok, különösképpen a limfóma az egyik igen súlyos szövődmény, melynek kockázata akár százszoros is lehet kezeletlen gluténérzékeny betegekben. A szűrés fokozott kockázat esetén – például cöliákiás betegek első- és másodfokú hozzátartozói – tanácsolható, mely egy vérvizsgálat formájában történik, azonban ha tünetek is vannak, vékonybél-biopsziát is szükséges végezni.

Ejtsünk néhány szót a kezelésről, vagyis a diétáról. Mivel autoimmun betegségről van szó, ez azt jelenti, hogy a tüneteket kiváltó hatás megszüntetésére ez a bélboholypusztulással járó folyamat megáll, és regenerálódni kezd a vékonybél fala. Ez a regeneráció eléggé lassú, azonban a diéta pontos betartása elengedhetetlen a teljes tünetmentességhez. A gluténmentes diéta elkezdése és felügyelete mindenképpen orvosi és dietetikus figyelmét kívánja, hiszen megannyi buktatója van a diétának annak ellenére, hogy elsőre talán könnyen betarthatónak és egyszerűnek tűnik. A glutenerzekeny weboldalon magyar nyelven számtalan igen hasznos információ érhető el az érdeklődők és az érintettek számára egyaránt (4). Nézzünk néhány olyan élelmiszert, amelyeket tilos fogyasztani gluténérzékeny embereknek: búza minden formában (liszt, búzacsíra, korpa), árpa, rozs, zabfélék; feldolgozott és több összetevőt tartalmazó élelmiszerek: sörök, kenyerek, torták és piték, édességek, müzlik, krékerek, szószok, maláta, tészták, vagdalthúsok, saláta- és levesporok, kakaó, felvágottak, fűszerezett szárazételek (rizsek, készköretek), instant kávé stb. A megengedett ételek közé sorolandók a rizs, kukorica, burgonya, hajdina, babok, borsó, friss gyümölcsök és zöldségek, húsok, halak, tejtermékek. A szigorú gluténmentes diéta sajnos egy élethosszig szükséges cöliákiás betegeknél és érdemes az esetleges kockázatokra is odafigyelni, mint például az egyes hiánybetegségek (vas, kalcium, rostok, tiamin, riboflavin, niacin, folsav). A hátrányok mellett azonban előnyei is vannak ennek a diétának (a tünetek mérséklése, megszüntetése mellett): súlycsökkenés, jobb általános fizikális állapot, egészségesebb emésztőrendszer, fokozottabb fizikai aktivitás (5). Végül néhány praktikus tipp gluténérzékenyek számára. Tároljuk külön a gluténmentes és glutént tartalmazó élelmiszereket, megelőzve a keresztkontaminációt. Tartsuk tisztán és elszeparálva főzőedényeinket. Mindig tájékozódjunk a megvásárolandó vagy elfogyasztandó élelmiszer címkéjén a gluténtartalmat illetően! Az Európai Unió Európai Közösségek Bizottsága által kiadott 41/2009/EK rendelet értelmében az élelmiszerek a „gluténmentes” megnevezést akkor viselhetik, ha „gluténtartalmuk a végső fogyasztó számára értékesített alakban nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget” (6). Ennek értelmében legyünk körültekintők, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk.

Webshopunkban szintén külön csoportban találhatók a hivatalos szervezet által bemért és vizsgált, gluténmentes termékeink, melyet gluténérzékeny vásárlóink is biztonsággal fogyaszthatnak. Ilyenek például a VitaMed Prémium ízületi komplex kapszula, az antioxidáns komplex kapszula, a noni kivonatot tartalmazó kapszula, a ginkgo biloba kapszula és még számos étrend-kiegészítő termékünk.

 

Felhasznált irodalom ITT található!

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
Még nincs egy hozzászólás sem.

Kategóriák