Gabonák és társaik


A legtöbb kenyér alapösszetevője a rizs és a kukorica. Ehhez más kiváló összetevők is csatlakoznak, pl. köles, quinoa, szemescirok, hajdina vagy gesztenyeliszt.
- A parányi, sárga színű kölesmagvak - amelyek Afrikában a fő táplálékot jelentik, könnyen emészthetőek, gazdag B-vitamin, folsav, ballaszt- és ásványi anyag források, pl. magas a cink- és vastartalmuk.
- A köles családjába tartozik a szemescirok is. Értékes ásványi- és ballasztanyagaival a gluténmentes táplálkozás legértékesebb összetevői közé számít.
- A hajdina nagyon sok fehérjét tartalmaz és kenyereink összetéveszthetetlen ízmeghatározója.
- A quinoa, az inkák szent magja, nem gabona, hanem amarántféle növény és fehérje-, ballaszt- és ásványi anyag forrás.
Értékes magvak – egészség harapva

A magok minden kenyérnek nyereséget jelentenek: a napraforgómag és a lenmag egészséget támogató tápanyagokat, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A magok természetüknél fogva tele vannak ízzel és gondoskodnak az igazi „haraphatóságról”. Ezen kívül gazdagok értékes, az egészséges emésztést segítő ballasztanyagokban. A szakértők napi kb. 30 g elfogyasztását ajánlják.
Korpa
A korpát a gabona héjából nyerik, amelyben a csíra mellett a gabonamag legtöbb tápanyaga is megtalálható. A teljes értékű táplálkozásban egyre nagyobb a korpa jelentősége. Magas vitamin-, ásványi anyag- és ballasztanyag tartalma szerepet játszik a test jó közérzetében és az ízérzékelésben.