Hozzávalók:
250 g kovász, természetes gluténmentes: barna rizslisztből
80 g hajdinaliszt
120 g Éden prémium kölesliszt
140 g Premium Natura rizsliszt (ha szükséges plusz max. 50 g)
25 g Organika útifűmaghéj
140 g sütőtök, sült
10 g Organika himalája só
260 g víz
1-2 ek olaj
Elkészítés:
A liszteket gondosan mérjük ki és keverjük és felezzük el.
A lisztből 100 g-ot, a kovászt és a vízből 100 g-oy keverjük el egy tálban, takarjuk le és tegyük félre kb 3 órára.
A kenyér összeállítása előtt 10 perccel az útifűmaghéjat áztassuk be a maradék vízbe, amíg megkocsonyásodik.
Öntsük a megkelt kovászt, megkocsonyásodott útifűmaghéjat, a sütőtököt, a liszteket és a sót egy nagy tálba és alaposan dolgozzuk össze.
Amikor a tészta jól összeáll, jól formázható, löntsük a felületére az olajat és dolgozzuk bele.
A tésztát tegyük egy kissé kiolajozott tálba és 30 percig kelesszük.
Ezután a kenyértésztát megformázzuk és kosárba tesszük. Addig kelesztjük, amíg látványosan megnő.
A sütőt bemelegítjük 220 fokra. A megkelt kenyeret egy sütőpapírral bélelt tepsi közepére borítjuk, és tetszőlegesen bemetsszük. A sütőben 20 percig 220 fokon sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és további 45-50 percig sütjük. Fogyasztás előtt teljesen kihűtjük.