A csíra fogyasztásának számos előnye van, kiváló a téli vitamin és ásványi anyag pótlásra. Amellett, hogy a folyamat C-vitamint termel, előnyös módon megváltoztatja a szemek és magvak összetételét: növeli a B-vitamin-tartalmat, emeli a karotin-tartalmat is. Ennél is előnyösebb, hogy semlegesíti a kalcium, magnézium, vas, réz és cink felszívódását gátló fitinsvat és a magokban található enzimgátlókat is, melyek semlegesítenék az emésztőrendszerünk értékes enzimjeit.
A csíráztatás folyamata:
Felszerelés és hozzávalók:
- Agyagedény vagy tál
- Légáteresztő anyag a csírák lefedéséhez
- Üvegpohár az áztatáshoz
- Csíráztatni való mag
- víz
A folyamat:
- Az agyagedényt kimossuk, 1 órára friss vízbe áztatjuk. Ekkor magábaszívja a vizet.
- A magvagak leöblítjük, eltávolítva a baktériumokat, majd vízbe áztatjuk (magok:víz aránya: 1:4, a pontos áztatási idő a magoktól függ), majd lecsepegtetjük.
- A magokat egy rétegben elterítjük az agyagedényben, majd lefedjük a légáteresztő anyaggal.
- A leendő csírákat naponta 2-szer permetezzük vízzel, amíg el nem érjük a kívánt csírahosszt.