Termékleírás
Származási hely: Törökország
Összetevők: babérlevél 100%
A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek. Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket használjuk. Ízesíthető vele a levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez. Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket.
A babérlevél jótékony hatásai:
Serkenti a hajnövekedést és kezeli a korpásodást
Már az ősi orvoslásban is ismerték ezen tulajdonságát ezért is visszatérő összetevője sok hajhullás gátló és korpásodás elleni hajsamponnak és balzsamnak. Tégy forrásban lévő vízbe pár babérlevelet, majd hagyd a főzetet kihűlni. Hajmosás után öblítsd át vele a hajad és a fejbőröd.
Elősegíti az emésztést
Puffadás vagy székrekedés esetén a babérlevél segít rendbe hozni az emésztőrendszert. Segít eltávolítani a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, és a benne található enzimek megkönnyítik az ételek lebomlását az emésztőrendszerben.
Köhögéscsillapító hatású
Másik legcsodálatosabb tulajdonsága a babérlevélnek az, hogy képes fertőtleníteni a légzőszerveket. Ha súlyos náthás tünetektől szenvedünk a babérlevél könnyedén megszabadíthat a baktériumoktól. Készítsünk 4-5 levélből főzetet, majd miután kihűlt, itassunk át egy konyharuhát és tegyük a mellkasunkra.
Jót tesz a szívnek
Koffeinsav és rutozid* tartalma miatt erősíti a szív falát és segít csökkenteni a koleszterinszintet. Mint tudott a magas koleszterinszint elzárhatja a vérereket így okozva szívinfarktust, vagy agyvérzést.
Enyhíti a fájdalmakat
A babérlevél erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, így enyhíti az ízületi gyulladásokkal járó fájdalmakat. A leőrölt babérlevélből ricinuslevél-őrleménnyel keverve kenőcsöt készíthetünk, melyet a fájdalmas területre vihetünk fel, majd hagyjuk hatni 20 percet. Ezzel a pasztával masszírozva a homlok területét az ősi gyógymód szerint enyhíthetőek a fejfájások.